Senaste inläggen

Av evasresa - 23 januari 2014 18:00


I dag lyckades vi vara hemma när soptanten för Gladys kvarter kom. Det måste vara ett stort kvarter?!


     


Nu vet jag vart Jimmy c/o måste ha fått idén för sopsorteringen från, soptanten delar ut nya påsar i olka färger. Svarta, röda och vita. Svarta för toaletten ;-) röda för sopor och vita för återvinning som plastflaskor, konserver etc. Eftersom Gladys håller på och bygger nytt så har hon sett till att avloppsystemet klarar toapapper så hon behöver inga svarta påsar. Som tur är. När jag frågade om soptanten och hur systemet funkar sa hon (Gladys) att "Det funkar inte"!! - Varför inte det? "Jag glömmer hela tiden att passa på soptanten och missar henne varje gång".Mitt emot Gladys sitter den här vackra tanten varje dag.


 
 


Det är inte klokt vad mycket jag får vara med om och se som jag inte tror det flesta vanliga turister får se. I alla fall inte på samma vis som mig eftersom jag bor hemma hos Gladys och Irina och är med i deras vardag. Eller vardag, Gladys är ju här och har också semester.


Jag skulle te.x aldrig på egen hand ha uppfattat systemet colectivo, mer eller mindre risiga personbilar som åker mot centrum och i varje korsning stannar och tutar för att plocka upp folk. De stannar och tutar så länge det finns plats kvar. När vi åkte colectivo var det en äldra farbror, en ung mamma med son och Gladys och jag.


Gladys har en bit mark vid kusten där det har lite odlingar. Jag har inte varit dit men nu var tydligen vattnet slut i tanken hon har där och fyller man inte på den så spricker tanken av värmen. Här far Gladys iväg bakpå en motorcykel med en bekant för att ordna vattentransport.


 
Hon har tydligen lagt av sig lite sedan ungdomen för hon brände sig på avgassystemet.


I dag började vi resan mot Cusco! Först blir det buss två timmar till Lima och sedan annan buss 16 timmar till Arequipa. I morgon blir det tåg den sista biten till Cusco. På väg till Lima blev det totalstopp i trafiken. Långa rader av långtradare och bussar som inte kom fram.  

Utom bilar, mindre bussar och vår buss förstårs. Vi skumpade av vägen och körde genom sanddyner, parker etc och efter att genat och tagit med en del av ett hus, vars första våningsplan stack ut en bit, så det rasade in murputs och stenar i bakre delen av bussen så kom vi förbi trafikstoppet.  

Det var en tankbil som kraschat, tagit med sig en stolpe och sedan vält. Jag är INTE förvånad.


Jag tror Gladys inte har vart riktigt ärlig mot mig när det gäller bussresan till Lima. Jag satt på vänstra sidan i bussen och studerade de fantastiska sandväggarna på min sida av vägen. Så vackert, så högt och hur kommer det sig att sanden inte tar över vägarna? När jag fotade dessa fantastiska sandvyer fick jag med lite andra vyer också framför bussen.


  (Lider av lätt höjdskräck när det blir mer än en meter, typ...)


Nästa buss avgår kl.20.45 och kör hela natten. Då är det bäcksvart och jag misstänker att det är en j-a tur för mig. Busschauffören kom dock med en kamera och filmade alla som satt i bussen innan avfärd. För att veta vilka som var med om vi skulle omkomma sa Irina. Jag vet inte om hon skoja eller om det var på riktigt :-I

ANNONS
Av evasresa - 22 januari 2014 08:30


Det är knepigt att komma åt internet här så jag försöker peta ihop några rader på mobilen och ladda upp när tillfälle ges.


I går kväll hörde jag plötsligt något isande kvinnoskrik en bit bort på gatan! ÖVERFALL!!?? :-I


Näe.


Det var kvarterets nattvakts visselpipa! Jodå, från kvällen till morgonen så går det en person som kvarterets boende har anställt för att vakta under natten. Varje kvarter har en egen person och de "konverserar" med varandra ca var 3-4 minut med denna visselpipa. Hela natten. Jag ska införskaffa mig en påse ficklampor och föreslå att de överväger om de inte kan blinka till varandra istället! Då bör ju även oddsen öka för att smyga sig på och knipa någon bandit.


I dag var Gladys väninna Emperatriz med och vi åkte på en inspirerande och spännande guidad sightseeing.  

Men innan vi kom iväg satt vi inklämda i en liten minibuss och fick vänta hur länge som helst. Under tiden lyckades jag gräva fram säkerhetsbältet vilket jag har förstått inte är något som är tänkt att användas. När jag väl satt fast vart det plötsligt bråttom, vi skulle byta buss för alla fick inte plats! Irina kom sist ur bussen arg som ett bi eftersom jag satt före henne och jag hade ju klämt på min bilbälte ;-)


Jag förstår inte varför alla chaufförer absolut till varje pris bara måste köra om! Att det är möten hela tiden har ingen större inverkan utan det handlar mer om det finst minsta chans att hinna köra om. Bättre chansa än att missa en omkärning. Vid tre tillfällen var det faktiskt egentligen inte ens möjligt men vi överlevde. Kan ju nämna att jag hade gett upp bältesförsöket i den nya bussen.


Vi fick ta en liten annan väg och gå någon kilometer på slutet för det hade tydligen regnat i bergen vilket gjorde att den vanliga vägsnutten inte gick att köra.


Det visade sig vara en enorm utgrävning och som har konstaterats vara den näst äldsta idag hittade civilisationen i världen! 5 000 år före Kristus. 300 år tidigare än Egyptens tillkomst!!


 


 

1994 var det någon karl som hittade lämningarna och idag är det 100 personer som dagligen arbetar med att gräva fram ruinerna. 7 pyramidliknande palats. De har funnit att det fanns ett räknesystem och flera föremål som visade att de var "före sin tid". I anslutning till en av pyramiderna/palatsen fanns ett stort solur som låg rakt framför den stora trappen. De hade även hittat kvarlevor av två personer. Ett barn som troligen har dött naturligt och en man som inte hade en fullt lika naturlig död.  Honom hade de hittat under golvet i entrén till en av pyramiderna. Han hade fått fingrarna avhuggna, hade ett stort hål i skallen och var bunden.


På kvällen när vi kom hem till Gladys satt det två hantverkare på trottoaren utanför. De skulle montera balkonräcke till det rum där vi tillbringar mesta delen av hemmavaron. Eftersom hela huset håller på och byggs fortfarande så händer det saker hela tiden. De hade suttit där ett par timmar.


Peruaner verkar vara väldigt åldersfixerade?! Gladys sa att alla de som sprang runt och fixade i huset hade frågat hur gammal jag var! Eller så kanske det kommer hem några getter och lamor med flyget i stället för mig :-)


Och det tar en evig tid innan de blir klara, utom killarna som monterade fönstergallerna och balkongräckena. De jobbade snabbt och snyggt blev det. Däremot vattenkillen som ska få vattnet att fungera. Han kommer hit, kollar och ser att han behöver mäta någonstans. DÅ får han återkomma nästa dag och ta med något att mäta med.


Samma karl kopplade elen i trappen. Det fanns två lysknappar tillgängliga och tre lampor i taket. Då kopplade han på två lampor till en knapp och lyckades på något besynnerligt sätt få dem i otakt! Tryckte man på knappen släcktes den ena och tändes den andra och vice versa! Gladys fick skruva ur en av lamporna för att få släckt i hallen.ANNONS
Av evasresa - 22 januari 2014 03:23

   och mygg. Inte for att jag har sett nagra men jag har tydliga bevis pa benen.

Sophanteringen ar lite annorlunda har. Varje dag kl 12 kommer soptanten for kvarteret med en sopkarra och ringer i sin klocka. Den som bor mitt emot far inte lagga in hennes vagn utan far vanta pa den tant som har hand om det kvarteret. Soppasarna stalls ut pa trottoaren och om inte hundarna hinner ga igenom dem fullstandigt sa tar soptanten hand om pasarna. Efter att jag plockat ihop en sadan pose foreslog jag till Gladys att hon skulle skaffa en tunna och lagga pasarna i sa kunde tanten ta dem ur den istallet. Tank att man ska behova komma nagon anda fran Sverige och losa sadana enkla problem for Peru. "Da blir tunnan stulen"! Enl Gladys rackte det med att man lamnade en skyffel pa gatan for att hamta en pase inne eller liknande sa var den skyffeln borta.


  

Har kommer en leverans av ... jag ser ju sa taskigt uppifran forsta vaningen sa jag fragade Gladys om det var ovanligt stora purjolokar? Det var majsstanger till marasvinen. 2,50 sek kostade den dar leveransen hon har i famnen.


Det krockades i korsningen utanfor Gladys hus. Det tog ett tag inna de for ivag for de var tvyngna att prata lite vader och vind forst. Eventuella skador kollades inte upp.

 

Hoppsan! Nu var surftiden slut och da finns inget "ska bara" ;-)


(Jag har filmat lite mototaxi-farder etc men de var for stora att ladda upp fran denna dator i allafall)

Av evasresa - 21 januari 2014 02:45

FRAMME!! Jösses vilken resa! Gladys mötte upp och direkt omringades hon av taxichaufförer och det bara haglade av taxibud. Men Gladys måste vart nästan tuffare än Emma! No, no, bl.a, bl.a, no, bl.a och auktionen var avklarad!
Vill man möta döden ska man åka taxi. Jag hade ett fungerande säkerhetsbälte men Gladys satt bredvid, utan fungerande bälte och lugn som en filbunke medans självmordskandidaten till chaufför i 180 försökte köra över varenda människa han såg!
Inom ca 3 sekunder hade han blivit av med körkortet i Sverige och antagligen inlåst minst 4-5 år.

Efter det buss och naturligtvis upp i serpentinvägar under två timmar. Senare hälften var det dimma så jag såg ingenting bredvid vägen, vilket nog var mycket bra. Fast en stund funderade jag faktiskt på om det kanske inte var dimma utan måln?!

Framme i Gladys hemstad Huacho, en hamnstad vid kusten av Stilla Havet. Där blev det mototaxi! Trehjulig vagn med någon form mopedmotor!

Gladys har ett fantastiskt eget hus som hon håller på och bygger och är till hälften färdigbyggt! Tre våningsplan varav alla rum färdigmurade med balkonger, mm. Ett våningsplan är nästintill klart med allrum, badrum och tre sovrum. Där ska till ett badrum med jacuzzi :-).
Uteplatsen på taket har förtillfället lånats av hennes syster för husering av delar av grovskafferiet. Så söta, så många och flera småttingar ;-)
 
Vi gick till en mycket liten närbutiken i samma hus för att köpa kyckling. Som tur var den inte levande men inte långt ifrån. En Livsmedelsindpektör skulle fått en infarkt! Kyckling?! Jaha sa tjejen, naken kyckling utan huvud upp på köpdisken, inget tvätta händer, inget underlag på bänken, inga handskar (hahaha), och en kniv i andra handen. Sedan ta betalt och lämna växel. Tvätta händer?! ;-)
 
Fantastiskt väder! Varm, mysigt, underbart!! :-)

Minnet i kameran var använt till annat skräp så jag kunde inte ta kort i Lima igår men det blir ju fler tillfällen.

I två dar ska jag "aklimatiseras" för att undvika höjdsjuka, sedan är det planerat för Cusco!

Av evasresa - 20 januari 2014 02:53

Ca 7 bilder, sedan fullt! Enligt Marja, det är hennes kamera, ska det få plats "massor" av bilder. Men jag tror jag har fått på ljud till mina. Hur får man bort ljudinställningen? Och hur får jag över bilderna till vad som helst, internet, dropbox, iPhone?

Av evasresa - 20 januari 2014 02:44

    Framme i Miami. Nämen, kan man tänka sig... Svara på frågor igen och en osedvanligt  noggrann jämförelse av mig och passfotot (ett under jag kom igenom). Samtliga sidor räknades i passet, fick lämna fingeravtryck för alla fingrar samt slutligen titta in i en kamera och bli fotograferad!! Hämtade sedan väskan, gick till nästa skanning, ta av och på skor, etc och nu väntar jag på nästa plan till Lima :-)

I Sverige är klockan nu midnatt och här är den 17.00 Planet går 23.55 Va fan är klockan egentligen?! :-/
Lite lustigt tycker jag dock det är att det står på flygbiljetten "avgång 23.55 ankomst 5.35 måltid: middag"! Vem är vaken då och ska äta den?

Av evasresa - 20 januari 2014 02:42

På planet till London satt det en svensk familj framför mig som var latinamerikaner. Jag frågade om de skulle till Lima. De skulle till Chile men först byta i London till Miami. Jag frågade om det var ok att jag hakade på dem lite vid sidan om vid bytet o London och det var i inga problem alls! De hade rest så många gånger så det här kunde de.

När jag försökte hänga med vid incheckningen visade det sig att jag hade en annan terminal på min biljett! Det var inte alls samma flyg! Snabbt springa, byta, komma på en buss och sedan trampa iväg hur långt som helst för att hitta min gate.
 
Vilka kontroller för att komma med till Miami! Ny säkerhetskontroll av mig och väskan. Sedan en ny koll av mitt pass, biljett, bagagekvittot och ca 20 frågor som vart ska jag, vem ska jag till, har jag kamera o telefon med, är det mina, kommer någon annan använda dem, hur många väskor har jag incheckade, när åker jag hem, med vilket plan, och mycket mer. På engelska. Kändes som ett språktest i högt tempo.
Bakom den killen som frågade satt en lång radda med andra anställda som skannade passet, kollade mot visumsystemet, frågade om jag hade pratat med killen som jag nyss hade pratat med. (Det gick visserligen inte att komma förbi den killen eftersom det var avspärrat runt honom!) Sedan vid vänthallen för gate'en stod två personer och kollade folks pass när man kom fram till vänthallen. Samma personer kollade biljett och pass igen när det var dags att gå ombord och när de hade kollat fick man gå fram till en disk och där skannades biljett och pass igen!  :-)
 
Väl på planet hittade jag direkt ett nytt äldre par som var latinamerikaner, pratade svenska och skulle till Lima! Dem släpper jag inte ur sikte!!
 
10 timmar flyg till Miami. Vi skulle ligga på en annan höjd än vad som tydligen var deras vanliga för att undvika jetstormar (eller vad det hette). Låter ju lugnande :-/
Av evasresa - 20 januari 2014 02:38

Kan tillägga lite att det var med 6 minuters marginal som visumansökan blev godkänd och jag skulle komma vidare hela vägen till Peru! Jag var redan på väg att åka vind för våg till London och för att där kontakta Amerikan Airlines personal (de finns inte på Arlanda) och om hon som hjälpte mig skulle ringa till dem nu, så sa hon att de skulle meddela att jag inte skulle komma vidare. Alternativet var då att åka med till London och därifrån från försöka ändra rutt och mellanlanda i Madrid istället. Då behövs inget visum. Min resa var beställd hos Mr Jet och för ombokning var man tvungen att kontakta deras personal och de har inte öppet på helgen! Om jag inte åkte nu så förföll biljetterna och om jag påbörjade resan så hoppades vi på att Londons personal kunde bistå med ombokning till annan rutt... Eller att jag fick boka ny resa från London... 

Jahaja, det var en lång text om det men när jag äntligen fick checka in sprang jag nästan till Geat'en eftersom jag var sen. Väl där fanns det en massa människor som såg ut att ha riktigt tråkigt. Gjorde ett snabbt överslag och kom fram till att de skulle med nästa plan så här gällde att ta sig ombord på MITT plan Innan det var försent. Undertiden jag fladdrade med mina papper framme hos personalen blev det plötsligt en lång kö bakom mig. Alltså blev jag först att gå planet.

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2019
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Evas resa med Blogkeen
Följ Evas resa med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se